maandag 30 juni 2008

Check up

Nou ik ben helemaal doorgescand, gemeten en geprikt vandaag! Op Chinese wijze; in het kantoor van het orkest. Alle dokters en instrumenten waren over de diverse kantoren verdeeld. Op de gang in de rij staan voor het volgende onderzoek. Bloedprikken in de hal naast de lift, een onderzoek op de "human resource" afdeling op 2 bij elkaar geschoven tafels, KNO in de conferentiezaal......noem maar op! Dit overigens geheel door het orkest betaald :) Wel nuttig natuurlijk en van deze tests krijgen we de uitslag wel te weten. Vorig jaar voor mijn werkvergunning mocht ik de resultaten niet weten. Stom he?
Na het geprik en gepor ben ik met Roddy en LuoJing gaan tennissen. In de stromende regen, ahum. We waren al bezig toen het begon te onweren dus zijn we maar doorgegaan. Van tennis had het niet veel weg maar het was wel vermakelijk. Roddy moest van tevoren "even" naar de bank. Nou, dat bestaat in China dus niet. Hij moest wat geld overmaken en dat heeft 20 minuten geduurd. De bediende mocht ons niet helpen met het schrijven van het bedrag in chinese karakters. Zij heeft ze op een apart blaadje geschreven en ik heb het vervolgens voor Roddy overgeschreven. Het adres van de tegenpartij mocht zij wel opschrijven. Afin, LuoJing kwam ook naar de bank en daarna zijn we gaan lunchen. Na het tennissen (aka het waterballet) hebben we nog koffie gedronken bij Starbucks. Daar hebben Roddy en ik veel nuttige orkestinfo gekregen van LuoJing. Zij speelt al 11 jaar in het orkest. Net is Tom weer eens op les gekomen. Zijn proefwerken zijn allemaal gemaakt dus nu is het tijd voor nieuwe lessen. Het ging voor zijn doen goed vandaag.

zondag 29 juni 2008

Yoga

Eigenlijk zou ik vandaag naar HongKong gaan om iemand te bezoeken. Helaas bedacht het orkest dat we op dinsdag best een business concert konden doen. Repetitie op zondag en maandag dus. Maar je voelt 'm al aankomen: vanmorgen belden ze dat het concert van de baan was. Jongejonge. Dat is de laatste tijd al vaak gebeurd maar nog niet zo kort van tevoren. Normaal gesproken weten ze het een week van tevoren wel zeker. Mij afspraakje met Ashan stond al gepland omdat de repetitie 's middags gepland was. Ik heb heel lekker staan te meppen vandaag. Net ben ik met Adriana naar een yogales geweest. Zij is namelijk nogal druk en soms wat nerveus. Het is haar goed bevallen. Na de les hadden we alletwee erge honger. We zijn dan ook maar wat gaan eten bij RBT in het zelfde winkelcentrum als het fitnesscentrum. Heel verantwoord: koude thee met aloe vera blokjes en een salade. Jaja, goed he? Vanavond gaan we met alle heren erbij uiteten. Morgenvroeg is het tijd voor de medische keuring (bloed prikken, scans enz). Geen ontbijt dus en voor de zekerheid vanavond ook geen alcohol. Als het weer het toelaat gaan we na het onderzoek wat eten en dan tennissen.
Het concert ging gemiddeld gezien wel OK. De WSS was een grote zooi en Prokofiev was goed.
Na het concert zijn we met Huub en LuLing nog wat gaan drinken. Huub is vandaag jarig dus hebben we om 0.00 een toost uitgebracht. Na de toost gingen we meteen weg want het restaurant ging sluiten.

Morgen meer

Het is nu 0.40........Een verslag van het concert enzo volgt morgen later op de dag!
Goeienacht :)  (alvast)

vrijdag 27 juni 2008

Lucy's

Daar ben ik vanavond met Vlada, Adriana en Luan geweest. Als het zo doorgaat moeten zij binnenkort ook in de who's who-lijst opgenomen worden! Hw moest voor zaken naar Shenzen vandaag dus kon hij niet mee. We hebben buiten gezeten en ik heb lekkere spaghetti gegeten.
Op een gegeven moment viel Luan in slaap dus zijn we maar langzaam naar huis gegaan. Ik moet morgen ook gewoon werken dus dat was prima. De repetitie van vandaag ging wel. De dirigent heeft de vice voorzitter verteld dat als hij nog eens komt, hij niet met you-know-who wil werken. Voor de rest geen noemenwaardige incidenten. In de pauze heb ik Kantonees geofend met SeHui (hoboiste). Zij is erg aardig en is afgelopen dinsdag mee naar de Japanner geweest. Deze week heb ik haar geholpen met haar solostuk voor de herauditie. Alle tutti spelers moeten op 13 juli op "examen". Ze kunnen geloof ik niet ontslagen worden maar krijgen wel een A- B- of C-status toegewezen.
Wow, ook even een schok vandaag: na ons laatste seizoensconcert hebben we nog 5 andere concerten. Ik ben bang dat er minstens een met Chinese zangers is :( De titel is namelijk "bekende liedjes, bekende zangers". Ohooooooh....... Ik zal mijn oordopjes niet vergeten ;)
Over overdopjes gesproken: ik heb ze deze week dringend nodig. Romeo en Julia van Prokofiev gaat erg hard in het koper. Fijn om net voor de trompetten te zitten (niet dus). In de tweede maat van het stuk gaat het al fout. Ik heb het gevoel dat hij speciaal de pijnlijkste noten heeft uitgezocht om alle drama uit te beelden. Zo, nu ga ik nog even wat Wimbledon kijken, dag!

donderdag 26 juni 2008

Nogal ernstig

De dirigent is aardig op dreef met het uitschelden van mensen. De aanvoerder kreeg er weer flink van langs vandaag. "Dat was verschrikkelijk. Heb je soms in het Russische leger leren spelen?" Voor de rest was de repetitie niet nuttig. De WSS en Prokofiev moesten alletwee 's morgens doorgenomen worden. Er zijn vandaag geen problemen opgelost en de WSS was een enorme zooi. Ik speel esklarinet en ik heb geen idee waar ik qua stemming heen moet. Ik heb vanalles geprobeerd maar niks past omdat het altijd ergens vals is. Heel ernstig en niet leuk. Het grootste probleem is de eerste fluit die zo overtuigd is van haar eigen kunnen dat het haar niet opvalt dat ze vaak een kwarttoon(!) te hoog zit. Van enig aanpassingsvermogen is geen sprake. Needless to say dat ik vandaag geen fijne repetitie had. Het was zo'n zooitje dat de dirigent niet eens tijd had om op "bijzaken" als stemming te letten AHUM! Door een of ander wonder klinkt Prokofiev best goed (andere fluit en hoorn). Morgen weer de hele dag ertegen aan :S Om 17.00 komt JiaYin ook nog want hij heeft volgende week overgangsexamen.
Het etentje van gisteravond was gezellig. Michael (fagottist, heeft al 6 jaar in het GSO gespeeld en was dit jaar een jaartje thuis in de USA) is terug voor dit concert en zal vanaf september weer gewoon werken. We zijn bij een Vietnamees gaan eten en daarna zijn we in de stromende regen naar 1920 (bar) gezwommen. We hebben ons netjes gedragen hoor! Leuk om er weer een gemotiveerde buitenlander bij te hebben. Ik zie het deze week namelijk niet zitten.

woensdag 25 juni 2008

En weer regen.........

Er is een typhoon in de buurt dus het waait en regent. Ik wist alleen niet dat er eentje onderweg was dus ik had geen paraplu bij me :( Laten we stellen dat ik aardig verzopen van de repetitie thuis kwam. We hebben aan twee delen uit Romeo en Julia van Berlioz gerepeteerd. Wat een melige stukken zeg. Heel saai en stom (ook volgens de dirigent en mijn collega's). Je blaast (of strijkt) je er kapot aan en het klinkt gewoon nergens naar. Gelukkig hebben we de rest van het concert wel mooie muziek! De dirigent kwam me in de pauze vragen waarom de leuke aanvoerder niet in Prokofiev mag spelen. Toen heb ik maar uitgelegd dat onze muzikale directeur (YuLong) met de andere aanvoerder opgegroeid is en dat ze al vanaf de kleuterschool bij elkaar in de klas gezeten hebben. De reactie van de dirigent: "Hij had beter in de kleuterklas kunnen blijven." Hihi, zoals jullie zien, ben ik echt niet de enige die geen "fan" (ahum) van hem is. Door deze opmerking kunnen jullie ook vaststellen hoe "subtiel" de dirigent is. Hij maakt nagenoeg alleen politiek incorrecte opmerkingen. Hij noemt diverse jonge speelsters "darling" en weet uit ervaring dat je tegen Chinezen moet schreeuwen (of minstens een flinke stemverheffing toepassen) om dingen gedaan te krijgen. Het is in ieder geval geen moment saai. Morgen gaan we verder aan de West Side Story en Prokofiev. Weer een halve dag omdat de zaal 's middags bezet is. Het is de bedoeling om morgenavond te gaan tennissen met Roddy en LuoJing (violiste) maar ik ben bang dat dat nogal letterlijk in het water gaat vallen met een typhoon in de buurt..........

dinsdag 24 juni 2008

Grrr@#@#

Ik ben net thuis van de repetitie en nogal boos op mijn zogenaamde aanvoerder. Ik weet dat het geen zin heeft om boos te zijn daarom ben ik extra boos. Juist omdat ik weet dat het geen zin heeft om boos te zijn, snappie? Wat een -piep-#$%-piep-*^#-pieeeeeeeeep
-^&_@$&-piep-!!! Hij is echt te slecht voor woorden. Hij kent het stuk niet (OK, niet iedereen kan alle stukken kennen, maar Romeo en Julia van Prokofiev????). Zegt 'ie doodleuk dat hij misschien vanavond een opname van het stuk krijgt. Mijn god, hij had de partij niet eens bekeken. Wel een idee he, als je het stuk niet kent?!?!? En een paar belangrijke solo's hebt??? Gelukkig is de dirigent heel boos op hem geworden en heeft hij hem gevraagd waar hij in godsnaam mee bezig was. Dat vroeg ik me ook af. Het is zooooooooo irritant om naast iemand te zitten die er niks van bakt, puur en alleen omdat het een luie PIEP%^$#@#PIEP is. En dan ook nog even opmerken dat het vandaag toch pas de eerste dag is; dan hoef je toch nog niet alles te kunnen spelen?? Het concert is zaterdag pas hoor. AAAAAAAAARGH!!!!!!!!! Alsof hij het dan wel kan, ik betwijfel het ten zeerste.
Nu is het mijn missie om mijn partij gewoon goed te spelen. Maar hoe kun je als klarinetgroep een mooie samenklank produceren als er een alleen maar een beetje aan zijn rietje aan het sabbelen is? Als ik echt ff speel als het er staat, is hij niet meer te horen. Dat klopt toch ook niet? Ik weet dus niet wat ik moet doen en ik ben het hele gedoe behoorlijk moe. Gelukkig komt hij morgen niet als we aan Berlioz gaan repeteren. Het samenspel met de leuke aanvoerder gaat namelijk steeds beter. Hij speelt tenmiste!

P.s. het kan zijn dat dit bericht een paar keer verschijnt...het internet doet nogal raar.....

maandag 23 juni 2008

Mambo!

Klaus Weise is de dirigent voor deze week. Hij is al vaker geweest en dus niet zo geschokt over bepaalde Chinese zaken. Hij is heel speels en alleen als het nodig is, doet hij "vervelend". De repetitie ging redelijk snel. Na de repetitie ben ik even gaan zwemmen. Helaas is het water ook al warm geworden waardoor de gezochte verkoeling wat uitbleef. Morgen gaan we aan Romeo en Julia van Prokofiev repeteren. Onze geliefde aanvoerder had zijn WSS partij nog niet bekeken en zat dus ongelofelijk voor aap tijdens zijn solo. Jammer genoeg waren alle "bestuursleden" op dat moment niet in de zaal. Ik ben benieuwd wat hij morgen zal laten horen.

zondag 22 juni 2008

Zomer

Het is te merken dat het zomer is! Het was vandaag zo'n slordige 36 graden. Dat was wel even wennen na alle vochtigheid en slechts 30 graden.
De dag begon uiteraard met een potje tennis. Ashan en ik hebben een set gespeeld en ik heb met 7-6 weten te winnen. De vorige keer had ik met 6-2 verloren.
We hebben goed gespeeld en er zaten echt mooie punten tussen. Ashan had twee keer kans om voor de set te serveren maar dat lukte net niet. We hebben altijd leuke potjes (meestal zonder te tellen) omdat Ashan een echte verdediger is en ik een echt aanvaller ben. Wat er dus op neer komt dat Ashan weinig fouten maakt en ik veel ;)
Na de lunch werd ik toch wat bevangen door de hitte en heb ik uitgeteld op de bank gelegen. Met de ventilator aan wel te verstaan.
Toen ik weer enigzins bij kennis was, ben ik naar de kapper geweest (weer 3 euro over de balk gesmeten). De kapper die mij normaal knipt, is ergens anders gaan werken. De nieuwe kapper is geloof ik ook wel OK. We hebben het uiteraard over het voetballen gehad. Gelukkig wist ik "the bare essentials" om het gesprek gaande te houden. Hij vroeg zich af waarom de Nederlanders Hiddink dan niet ingehuurd hadden. Hahahahaha :)
Het is nu 20.00 en 32 graden in de woonkamer. Ik ga zo even een riedeltje esklarinetten in de slaapkamer waar we de airco alvast aangezet hebben. Morgen gaan we de hele dag Westsidestory-en. We moeten morgen de hele dag werken omdat er woensdag- en donderdagmiddag wat te doen is in de zaal. 

vrijdag 20 juni 2008

Tennis

Zozo, dat waren tennistechnisch twee zware dagen! Gisteravond ben ik met Hw naar een tennispark in de buurt van de orkestcompound geweest. We hebben daar met LuoJing (mijn viool spelende collega) en wat andere mensen gespeeld. Mickey en HaiYan (zijn moeder) zijn ook langsgeweest. We hebben van 20.00 tot 22.00 gespeeld. Een vriend van LuoJing die gisteren niet kon komen, belde tussendoor om te vragen of het gezellig was. Hij wilde meteen voor vanavond met ons afspreken. Ik had al een tennisafspraakje maar we hebben hun tweetjes "erbij" uitgenodigd. Mijn oorspronkelijke afspraakje was met ene Maggie. Zij is een uurtje gebleven (van 19.00 tot 20.00) LuoJing en haar vriend (een gewone vriend) zijn al om 18.00 begonnen want ze waren bang om in de file vast te komen zitten. Ik heb ze binnen gelaten en ben daarna eerst gaan eten. Nu zijn we net uitgespeeld (we hebben tot 21.00 op de baan gestaan).
Vanmorgen ben ik pas om 11.45 in actie gekomen tijdens de repetitie. Ze hebben eerst aan de Enigma variaties gerepeteerd.
Vanmiddag had JiaYin les. Die arme jongen moet voor zijn overgangsexamen perse uit zijn hoofd spelen. Daar hebben we vandaag dan ook maar op geoefend.
********
Zo, nu is het 45 minuten later en ben ik uitgebeld met Chrit en Bettie (mijn pap en mam voor degene die dat niet weten). Even goed bijgekletst. Vandaag kwam ik erachter dat onze voordeur ook beschimmeld was :( Goed nieuws is wel dat vandaag de zon meer doorkwam en het niet meer megavochtig maar gewoon vochtig was. Geschimmelde dingen kunnen nu in de zon schoongebrand worden. Volgens mij was de UV index vandaag rond de 14! Wel leuk om weer blauwe lucht te zien in plaats van dat depressieve grijs. Waarschijnlijk gaat de zonnebrand er vanaf nu hard doorheen.
Morgenavond komen Adriana en Vlada om een uurtje of negen bij ons op visite. Ik speel namelijk alleen het eerste stuk in het concert dus ben ik heel vroeg klaar. We wilden eerst uit gaan maar Luan (hun zoontje) moet op een redelijke tijd naar bed. Nu kan Luan eerst hier slapen.
 

donderdag 19 juni 2008

Schimmel

Ik heb vandaag iets smerigs te vertellen. Het is eigenlijk te vies voor woorden maar er is niets aan te doen. Omdat het al wekenlang vochtig en warm is beginnen allerlei dingen te schimmelen. Getverdemme! Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel aan schimmel :( Zo smerig, brrrr. Het heeft ook niks te maken met het aantal keren dat je schoonmaakt. Door de constant hoge vochtigheid (tussen de 80 en 99%) groeit het spul als kool (haha, bij wijze van spreken dan). Lijst van beschimmelde zaken: de boekenkast bij Hw's ouders, twee jassen van Hw die buiten de kast ophingen, mijn klarinettas (tot mijn grote schaamte totdat ik ontdekte dat je er echt niks aan kunt doen), een paar rieten, hoesjes van diverse dingen en ik ben bang dat ik nog niet alle schimmel ontdekt heb, rilbibber. Het gaat om de pluizige groen tot witte variant. Een welgemeende IEUW van mijn kant is hier wel op zijn plaats.
Om 12.20 ga ik lunchen en daarna door naar de repetitie. Vanavond gaan Hw en ik met een collega van mij (violiste) en haar vrienden tennissen. Toevallig in de buurt waar Mickey woont. Ik heb vandaag nog even met zijn moeder gebeld en ze komen even langs om te kijken/kletsen. Nu maar hopen dat het DROOG blijft. Net heb ik weer esklarinet geoefend: Mahler 3 en de WestSS. Vanmorgen had ik overmatig last van de zwaartekracht; ik lag platgedrukt op bed en het heeft een tijdje geduurd voordat ik mij staand op deze donderdag de negentiende kon vertonen ;)

woensdag 18 juni 2008

POM p p p pompompompom

Hier het ritme van het tweede deel van De Falla. Ik vind tot nu toe het tweede deel het leukste omdat het zo lekker ritmisch is. Ja, zelfs in het GSO! Ik hoorde je wel denken ;) Om 11.40 zei de dirigent dat de blazers weg mochten. Hij ging met de strijkers een deel van de Enigma variaties van Elgar oefenen. Ik heb Hw's ouders gebeld om te vragen of ik bij hun kon lunchen. Dat was geen probleem. Tja, om tot 12.30 te wachten op een bakje soms niet nader te identificeren voedingsmiddelen (?). De repetitie ging wel OK. Helaas hebben de solisten geen spaanse pepers in hun v-o-t. Das wel jammer. Ik zit naast de eerste hoorn. Als ik iets tegen hem zeg (hier een beetje meer, hier een komma maken, hier de toon ontspannen enz.) neemt hij dat aan en probeert het dan ook te doen. Leuk he? Het programma voor volgende week is heftig: Romeo en Julia van Prokofiev, de West side story van Bernstein en twee stukken van Berlioz. In WestSS speel ik esklarinet! Het gaat constant heel hoog (regelmatig g3tjes en flatterzunge op es3). Vanmiddag heb ik daar alvast op gestudeerd. Om 16.00 had ik fitnessles. Daar ben ik net van terug. Ik ben even bij het service gebouw langsgelopen om te zien of ze een voetmassage plek vrijhadden. Er is momenteel maar 1 masseur en die was bezig. Ik heb gereserveerd voor na het eten. Morgen moet ik om 13.30 repeteren. Waarschijnlijk niet superlang want er staat 's middags ook nog een pianoconcert van Mozart op het programma. JiaYin had een concert vandaag dus hij heeft geen les gehad. Hij komt waarschijnlijk vrijdag. Ik kwam JianMing tegen bij Total Fitness en die zei dat de dochter van een vriendin ook op Engels les bij mij wil.
Onder het typen ben ik ik naar "Ritual" van Hardy Mertens aan het luisteren. Wat is dat toch een mooi stuk :)

dinsdag 17 juni 2008

De Falla

Zo, vanmorgen weer in actie gekomen! Het ging niet echt denderend met het orkest omdat ritme in China nu eenmaal een zwak punt is. De algemene chinese stelling is: snel is goed! Ahum.....dan heb je in de three cornered hat toch wel problemen op meerdere plekken. De dirigent van deze week is Dorian Wilson. Hij bracht het er goed vanaf maar kon het toch niet laten om wat "vervelende" opmerkingen te maken. Zo zei hij bijvoorbeeld: "Het ritme gaat nu wel maar ik zal het maar niet over de dynamiek hebben. Er moeten nog ongeveer een triljoen details verbeterd worden". Hij heeft helemaal gelijk maar ik weet inmiddels dat het orkest niet onder de indruk is van dit soort opmerkingen. Om 17.00 ben ik met Roddy gaan squashen. Eigenlijk hadden we meer zin in tennis maar het regende weer eens. Na deze sportieve activiteit (waarin ik zelfs in een set tot 7 punten wist te komen) zijn we weer naar dat ene Japanse restaurant gegaan. Hw ging rechtstreeks uit kantoor door. Hij kon helaas geen taxi bemachtigen dus is hij uiteindelijk in de stromende regen komen lopen. Roddy en ik hebben eerst een paar sushitjes gegeten en daarna hebben we netjes op Hw gewacht. Het was alweer lekker. Komen we erachter dat vaste klanten op dinsdag nog eens 10 % extra korting krijgen! De schade bedroeg 15 euro voor 3 mensen. Voor volgende week dinsdag hebben we dan ook het volgende plan opgesteld: eerst goedkoop Japans en daarna goedkoop naar Kongfu panda :)

maandag 16 juni 2008

Back to work

Morgenvroeg is het dan zo ver: ik ga weer eens aan het werk :) Maar goed ook want vandaag heb ik me voor het eerst verveeld. Niks te vertellen dus tot morgen maar!

zondag 15 juni 2008

Overstromingen

Het is momenteel enorm maar dan ook echt E-NORM aan het onweren. Echt niet normaal. De zondvloed is in GZ aangekomen. Flitserdeflitsflitskrrrkraaaaaaaaakrommelrommel. Zo gaat het al bijna 1 uur. Net regende het zo hard dat we de gebouwen aan de overkant niet meer konden zien. De toppen van de gebouwen dichterbij ook niet. Dit is natuurlijk helemaal niet goed met alle overstromingen in de provincie. De rivier staat al abnormaal hoog. Afwachten dus........ Voorlopig zitten wij hoog en droog op de 35ste verdieping. Nou droog.....mijn badkamer is behoorlijk nat geregend. Mijn ventilatierooster kan niet dicht en de regen wordt naar binnen gejaagd. Ik heb het douchegordijn maar dichtgedaan maar veel helpt het niet.
Kunnen jullie wat "droge" gedachten deze kant op sturen want het gaat niet goed zo :(
Alvast bedankt :)

P.s. Alle vaders gefeliciteerd met vaderdag he!

zaterdag 14 juni 2008

Vlada en Adriana

Dat zijn de namen van onze nieuwe vrienden. Het zijn enorme ouwehoeren dus het was ontzettend gezellig. Zij wonen aan het gebouw direct aan de rivier, tegenover de hoofdingang van ZhongHaiMingDu. Het regende keihard toen we naar het restaurant aan de zijkant van ZHMD liepen. Stan was al in het restaurant aanwezig. Het zoontje van Adriana ging gezellig mee. Hij heet Luan is 6 en superschattig. Na het eten ging Hw weg want hij had met zijn schoolvrienden afgesproken om voetbal te gaan kijken. Hij was dus pas om 4.00 thuis. Ik ben met onze tafelgenoten mee naar huis gegaan. Hun huis is net zo groot als dat van ons. Zij hebben echter een geweldig balkon. Ze wonen op de hoek van het gebouw en kijken uit over de rivier richting XingHai (de concertzaal). We hebben op het balkon gezeten en wat drankjes genuttigd. Ik weet niet hoe laat ik thuis was......
Hw ontving vandaag een smsje van een van zijn vrienden om hem te feliciteren met de voetbaloverwinning van NL.
Ik blijf zeker nog 1 jaar in China want ik heb gisteren mijn nieuwe contract gekregen. Volgende week zal ik het tekenen.
Zo is het wederom bewezen dat vrijdag de 13de een goede dag voor mij is!

vrijdag 13 juni 2008

Foto's van Marieke

Hallo allemaal. Bij deze een diashow over het leven in Guangzhou. Alle foto's zijn door Marieke van Diepen gemaakt. Zij heeft een eigen website op www.mariekevandiepen.com. Ik ben heel blij dat Marieke mij toestemming heeft gegeven om deze foto's te gebruiken. Zij heeft het Kantonese gevoel perfect vast weten te leggen.
Enjoy :)

donderdag 12 juni 2008

博客

Daar ben ik dan weer :) De titel van vandaag betekend "blog". Ik ben redelijk moe want het fitnessen en lesgeven was vermoeiend vandaag. Edwards les ging wel goed. Na het fitnessen ben ik met mijn nieuwe Engels leerling (JianMing, vrouw, 42, niet getrouwd, doet elke dag yoga) een boek en een recorder gaan kopen. Het opnemen ging nog niet zo goed; nadat het apparaat uit geweest was, konden we de opname niet meer afspelen (hij hing wel nog aan de stroom). We moeten alles opnemen want ze heeft nog nooit Engels geleerd. Ze kan een paar letters uitspreken en een paar woordjes. Toen ze 16 was, is ze van het platteland in de stad komen werken. Ze heeft dan ook nooit pinyin (Chinees, maar dan in letters, zoals haar naam hierboven) geleerd. Dat maakt het leren van woorden die alleen uit letters bestaan er niet makkelijker op. Ze wil 2 keer per week op les komen. Morgen zie ik haar na het fitnessen om het alfabet nog eens op te nemen. Hihi, ik moet goed opletten dat ik de engelse uitspraak blijf gebruiken ;) AaBeeCee..AeBieCie....YongQi (klarinet) belde net dat hij op zaterdagmiddag naar school moet. Hij heeft nu morgen om 18.00 les. Gelukkig heeft hij maar 3 kwartier les want om 19.00 gaan Hw en ik uiteten met een paar "nieuwe" mensen. Zij hebben tennisles van Stan (de vriend van Hw met de tenniswinkel). Zij is Braziliaanse en hij Tjechisch. Hij heet zelfs Dvorak! Zoals het er nu uitziet heb ik voor het eerst in lange tijd een zaterdag helemaal vrij :) Mickey (klarinet) komt pas op zondag.

woensdag 11 juni 2008

Lalalaaaaaaa

Zo, ik snap echt niet hoe ik normaal tijd over heb om te werken ;)
Ik ben de hele dag met allerlei dingen aan de gang. Ja, ik heb ook klarinet gestudeerd vandaag! Tijdens de lunch kreeg ik een thermometer van Hw's vader. Aardig he? In de woonkamer was het vanmiddag 30 graden. Net belde een mevrouw die ik 2 keer bij yoga gezien heb. Zij heeft momenteel geen werk en wil graag wat Engels leren. Naar eigen zeggen leert ze erg langzaam. Morgen na het fitnessen komt ze met mij mee naar huis. Ik ben benieuwd of het wat wordt want het is een enorme kletskous (in het Chinees althans). Vanmorgen heb ik wat woorden opgezocht om in de les van JiaYin te gebruiken. Denk aan: concentratie, druk, continu, bedroefd en elegant. Ik heb ze bijna allemaal in de les gebruikt. Wel met mijn schrift ernaast hoor! Edward, die deze week niet naar school hoeft, heeft morgenvroeg Engels les. Zijn moeder belde vanmorgen en had al een hele planning opgezet voor de les. Ik dacht "ach ja, laat maar geweren". Chinese ouders zijn nu eenmaal nogal gefocust op het succes van hun (vaak enige) kind. Haiwen heeft vandaag weer iemand aangenomen om voor Rokatec te komen werken. Het begint nu echt goed te lopen met de aanvragen en ontwikkelingen in China.

dinsdag 10 juni 2008

Tao

Dit is hoofdstuk 1 van de Tao Che Ching van Lao Tse. Ik heb een hele coole site gevonden:

http://home.pages.at/onkellotus/

Op deze site kun je in 4 windows tegelijk de originele tekst en diverse vertalingen bekijken.
Als je computer karakters kan lezen, kan het eerste hoofdstuk er als volgt uit zien:

道可道,
非常道。
名可名,
非常名。
無名天地之始。
有名萬物之母。
故常無欲以觀其妙。
常有欲以觀其徼。
此兩者同出而異名﹐
同謂之玄。
玄之又玄,
眾妙之門。



Het is leuk om er eens een kijkje te nemen. Ik ga er nu vandoor om te fitnessen!

maandag 9 juni 2008

negen juni

Uhm...ja.....tja......Hoe moet ik dit vertellen zonder dat jullie denken dat ik hier alleen maar een beetje aan het lanterfanten ben??
Ik, eh... heb deze week weer vrij van het orkest... Dat komt omdat het concert van deze week alleen door de cellosectie gespeeld zal worden. Het is een speciaal kamermuziek concert. Volgende week kom ik wel in actie in de suite"Three cornered hat" van Manuel de Falla. Ook ben ik alvast mijn esklarinet partij voor de 3de Mahler aan het studeren. Vanmorgen gingen we (de ouders van Hw, Qiao en ik) naar een spa. Toen we helemaal klaar stonden in onze zwemkleren om 9.00 vertelden ze ons even dat het watergedeelte pas om 15.00 open ging! Jongejonge, dat stond nergens vermeld dus wij wisten van niks. Na overleg met de medewerkers hebben we ons maar weer omgekleed en zijn we weggegaan. Het is een soort spa waar je 24 uur mag blijven maar wij hadden geen zin om 6 uur lang rond te hangen. We hebben niet hoeven te betalen. Na deze actie ben ik maar met Qiao op stap gegaan. We hebben eerst heerlijke dimsum gegeten en zijn daarna op Shamian gaan rondwandelen (het eiland in de stad). Het was heet en we hebben onder een brug staan te schuilen toen er een flinke bui viel. Van al dat wandelen krijg je natuurlijk dorst. Gellukig heb je op het eiland wel terrasjes dus was dat probleem snel opgelost.
Om 16.30 ben ik hier in ZhongHaiMingDu (de compound waar we wonen) gaan zwemmen. Na 17 baantjes vond ik het wel goed geweest. Morgenavond gaan Hw, Roddy, Qiao en ik uiteten en naar de film.
O ja, het Japanse eten was erg lekker gisteren. We hebben met z'n vijven gegeten voor 31 euro en we zaten behoorlijk vol ;)

zondag 8 juni 2008

端午节

Het is vandaag 端午节 (duanwujie). Dit is een feestdag om de dichter DuanWu te gedenken. Voor zover ik het meegekregen heb, leefde deze dichter lang geleden. Hij was erg vaderlandslievend en toen hij gedwongen werd zijn vaderland te verlaten is hij in een rivier gesprongen. De dorpelingen waren hier zo van onder de indruk dat ze rijst in het water gooiden zodat de vissen het lichaam niet op zouden eten. Vandaar dat er vandaag "zhongzi" gegeten worden; een soort rijstpakketjes. Het lichaam zou er nog altijd in het water drijven.......
Ik heb vanmorgen geheel per toeval met Tibet gebeld en gesmst. Ashan is daar namelijk maar dat had ze mij vergeten te vertellen. Ik stond dus op de baan maar geen Ashan te bekennen. Ik belde haar mobiel maar ik hoorde dat het een "leeg" nummer bertof. Zeer vreemd....na een paar keer proberen had ik haar te pakken. Toen vertelde me dat ze weg was (maar niet waarheen). Even later kreeg ik een smsje uit Tibet. Wow! Daar zou ik ook wel willen zijn! De planning van les van Edward liep ook niet helemaal soepel. Hij zou eigenlijk om 11.30 komen maar om 11.29 belde zijn moeder om te vertellen dat zijn vader hem niet naar de les gestuurd had. Of hij later nog kon komen. Jawel hoor, dat ging. Het onweerde verschrikkelijk onder zijn les dus zijn we wat langer doorgegaan.
Straks gaan we bij een Japans restaurant eten omdat het een feestdag is. Ik ga wat eerder met Qiang naar het winkelcentrum waar het restaurant in zit.
Zij wil namelijk wat dingen kopen en ik ga gezellig mee ;)

 

zaterdag 7 juni 2008

Philadelphia

Het concert van gisteravond was mooi. De kaarten waren erg duur; de allergoedkoopste kaartjes kosten 380 RMB (38 euri), de duurste kaarten zo'n slordige 1800 RMB (!). Ik was dus blij met mijn gratis kaartje. Voor de pauze zat ik op een poef tegen de achtermuur aan. Zo had had ik toch lekker een rugsteun. Jammer was dat de zaalwachten de hele tijd voor mij langsliepen. Naast mij zat de fotograaf van het orkest driftig plaatjes te schieten. Hierdoor was het wat moeilijk om me op de muziek te concentreren. Ze speelden Ouverture Egmont van Beethoven en het pianoconcert van Grieg met LangLang als solist. De klarinetten kon ik niet zo goed horen en de fluitist knalde overal bovenuit (net als bij het GSO, hihi). LL speelde goed. Na de pauze was het duidelijk dat voor de pauze de "B-selectie" was aangetreden. Dit was natuurlijk alleen van toepassing op de blazers. De strijkers waren fantastisch. De "A-selectie" was heel indrukwekkend. De solo's klonken prachtig en in de tutti's maakten ze een mooie, volle klank. Je kon dan geen aparte instrumenten meer onderscheiden. Geweldig goed! Ze speelden de 5de Sjos. Halverwege het eerste deel had ik in de gaten dat de stoel voor mij (op het hoekje) vrij was. Daar ben ik maar snel gaan zitten. Dat was een hele verbetering omdat het nu alleen achter mij druk was, daar had ik dus geen last meer van. Na het concert heb ik met Huub, LuLing (de vrouw van Huub) en nog wat vrienden van hen bij La Seine een wijntje gedronken. Op een gegeven moment kwam de hele "bubs" binnen: solist, dirigent, de baas van ons orkest van zijn vrouw en nog een paar aanvoerders. Ik heb nog even tegen LL gezegd dat hij mooi gespeeld had ;).
Vanmorgen ben ik naar de doorloop voor het concert van vanavond gaan luisteren. Het programma bestaat uit de vioolromance van Beethoven, het vioolconcert van Mendelssohn en de 5de Schubert. Dumay is de vioolsolist en tevens de dirigent. Hij speelt heel goed viool maar van dirigeren heeft hij geen kaas gegeten. Ik heb tot aan de pauze geluisterd en toen vond ik het wel welletjes. Na even wat gekletst te hebben, ben ik naar huis gegaan.
Na de lunch had Mickey klarinetles. Terwijl ik hier zit te typen wordt de lucht steed donkerder. Het dondert al een tijdje en nu vallen de eerste regendruppels. Daar gaan we weer!
Het heeft gisteren nagenoeg de hele dag gestortregent. Echt niet normaal hoe veel water er omlaag kwam. Een voordeel is wel dat smog en stof geen kans krijgen.

donderdag 5 juni 2008

Geen water

Roddy en Qiao zijn nu onderweg om te komen squashen. Na het squashen gaan we uiteten. Ik weet nog niet waar. Qiao belde tussen de middag met heel goed nieuws: alle principals van het GSO krijgen een vrijkaartje om morgenavond naar een concert van het Philadelphia orkest met LangLang als solist te gaan :):) Ik ben superblij! Het concert is namelijk allang uitverkocht. Huub en zijn vrouw gaan geloof ik ook. Roddy gaat misschien niet en dan mag Hw zijn kaartje hebben. Dat is dus nog even afwachten. Verder ben ik nog even bezig geweest met het "pimpen" van de site. Op de terugweg van het fitnessen heb ik 2 tops gekocht voor in totaal 9 euro. Het was eigenlijk 10 euro maar we betalen niet de hele prijs he ;) Volgende keer krijg ik 20 % korting. Het is nu wel leuk om met de winkelbediendes te ouwehoeren. Vanmorgen merkte we dat we geen water hebben. De pomp is kapot en de reparatie gaat tot morgen duren :( Ik heb al 2 emmers water gehaald in de tuin. (Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen....heb je 'm??) Na het squahen kunnen we bij het servicegebouw douchen. OK, ze komen er nu aan, doei!

woensdag 4 juni 2008

Duimsteum

Jia Yin, mijn vooropleiding leerling heeft deze week met de Etude duimsteun (ontworpen door Ton Kooiman) gespeeld. Hij vond het comfortabel en zal ermee blijven spelen. Mijn andere leerlingen hebben ook een duimsteun meegenomen maar ik weet niet of de montage gelukt is. Hun duimsteunschroefjes zitten namelijk extreem ver uit elkaar. We zullen wel zien. De Etudes worden nu in China gemaakt in opdracht van het bedrijf waar Hw werkt. Ik heb nu een doos vol met duimsteunen in de woonkamer staan. Mijn klarinet collega SunDi gaat de verkoop in China op zich nemen; hij is nu onze agent. Zijn netwerk is natuurlijk vele malen groter dan dat van mij. Vanavond gaan we voor de afwisseling maar weer eens naar de film. Dit keer in een ander winkelcentrum (China Plaza). Daar is het leuker winkelen dan bij de andere bioscoop :) We gaan na het avondeten meteen door. Roddy (mijn hobo collega) is weer veilig terug in China. Hij heeft vorige week in een kasteel in Schotland gelogeerd dus zal Guangzhou wel even tegenvallen. De karaoke gisteravond was niet echt spetterend. Een vriend van Raul was de hele tijd aan het zingen en het schreeuwen. Zeer vreemd.....Hw en Qiao hadden ook wat liedjes ingeprogrammeerd maar die zijn door Rauls andere vrienden eruit gegooid. Aan een kant van de kamer zaten de orkestleden en aan de andere kant de niet orkestleden. Toenaderingspogingen waren van korte duur. Geen goede mix! Raul had het geloof ik wel naar zijn zin en het was zijn feestje. Alles OK dus. Ben nu ondertussen ook met Bettie aan het chatten. Goed he?

dinsdag 3 juni 2008

Nieuwe look

Wat vinden jullie van deze nieuwe look? Het was tijd voor iets nieuws. Kijk ook even wat je sketch kunsten zeggen over jouw persoonlijkheid....erg leuk!
Het heeft best lang geduurd om alles op het goede formaat te krijgen, zeker met de warpsnelheid van het chinese internet (ahum, kucht, zucht...). Maar ja, dat krijg je als je even niet hoeft te werken he?
Heel veel groetjes en tot de volgende keer maar weer!

Joke

maandag 2 juni 2008

Onweer

Ja hoor; het onweert alweer! Het regent zo hard dat je het zelfs op de
35ste verdieping de bakken met water omlaag hoort vallen. Het bliksemt
en dondert aardig.
Tijdens het avondeten hebben we gebakken tofu gegeten. Geloof het of
niet maar het was erg lekker. Hw's moeder had een kookprogramma gezien
op t.v. en gedacht: "dat kan ik zelf ook". Het was inderdaad goed
gelukt. Voor de rest aten we boontjes, paprika met kip en rijst. De
watermeloen ontbrak niet :) De les met Tom ging redelijk vandaag. Ik
heb alles supersloom gezegd en hem de woorden die hij weer vergeten
was laten opzoeken in het woordenboek. We hebben ook wat korte teksten
met vragen bekeken. Er zit al enige verbetering in zijn niveau.
Morgen is de paukenist jarig en daarom gaan we naar een karaoke
centrum. Hw gaat ook mee.
Voor de rest is mijn afstudeerjubileum rustig verlopen.

zondag 1 juni 2008

6-1

Hier in China schrijven ze de maand voor de dag. Ik ben er bijna aan gewend. De dag begon met een balletje slaan met Ashan. Gelukkig kwam Edward naar het concert luisteren waardoor hij geen tijd had om op les te komen. Dit kwam vandaag goed uit zodat ik niet de hele morgen aan een stuk bezig hoefde te zijn. Mickey heeft wel les gehad van 13.00 tot 14.00. Na de les zijn we samen met zijn ouders naar XingHai gegaan. Zijn vader bleef in de auto een krantje lezen. Na het concert hebben ze mij weer naar huis gebracht. Het concert begon om 15.00 en ging goed. Mijn solo ook ;)
Om 17.30 gingen we uit eten om mijn aanstaande jubileum te vieren (Ilse ook gefeliciteerd he!). Ik kan het bijna niet geloven dat het al een jaar geleden is. Dit is een duidelijk teken dat ik "oud" begin te worden...... Maar back to the present: het eten was heerlijk. We zijn op Shamian eiland gaan eten bij een Thais restaurant. Shamian eiland is bekend door het White Swan hotel. Er lopen daar ook veel buitenlanders rond. Vandaag toevallig ook heel veel dikke exemplaren waardoor ik me weer een stuk "gezonder" voel :) Erg eigenlijk he? Maar ja dat krijg je als je de hele dag tussen de fijn gebouwde Chinezen zit.
Toen we het restaurant verlieten stonden er zeker 20 mensen in de rij om op een tafel te wachten. Wij zijn nog even ergens op het terras gaan zitten.
Nu net heeft Maya gebeld en dat was weer leuk. Onze telefoonverbinding was niet helemaal fris maar uiteindelijk is alles toch even doorgenomen.
Het is nu 23.31 en zeker nog 25 graden. Helaas vinden de muggen mij nog altijd aantrekkelijk :( Anti-muggenspul werkt nagenoeg niet.
Roddy is momenteel in Schotland omdat zijn broer vandaag getrouwd is. Hij moet morgen weer het vliegtuig in want dinsdag moet hij repeteren. Auw......kun je je voorstellen hoe die jongen zich dinsdagmorgen om 10.00 zal voelen met een door de jet-lag versterkte kater??? Alvast veel sterkte gewenst!