maandag 19 mei 2008

Drie dagen rouw

Om 14.28 vandaag waren alle mensen stil, terwijl de sirenes "huilden". Ook auto's treinen en boten toeterden. Het duurde in totaal drie minuten. Dit als onderdeel van drie dagen nationale rouw voor alle slachtoffers van de aardbeving. Zelfs de olympische vlam moet er aan geloven: de tour ligt drie dagen stop. Ik kreeg net een sms van Total Fitness dat alle lessen de komende drie dagen gecancelled zijn. Het aantal trieste verhalen stijgt met de dag. Zo was er een schoolmeester die alle kinderen veilig naar buiten heeft gekregen maar geen tijd had om zijn vrouw, een lerares op dezelfde school, te zoeken. Zij is overleden. Ook was er een man die 6 dagen onder het puin gelegen heeft. Toen de reddingswerkers hem vonden, heeft hij nog met zijn familie gebeld. De reddingsactie duurde urenlang en uiteindelijk lukte het om hem onder het puin vandaan te halen. Helaas overleed hij op een stretcher op weg naar beneden, tot grote verslagenheid van alle betrokkenen.
Heel China leeft mee met de slachtoffers en het hele land heeft zich samengepakt om te helpen.
Zelfs het weer heeft zich aan de rouw aangepast; het heeft de hele dag geregend. Dat is best uitzonderlijk omdat de regen meestal in felle buien valt.
ALLE "entertainment" wordt drie dagen stilgelegd. Dit gaat heel ver. Zo staat MTV op zwart (met de mededeling dat er drie dagen rouw zijn en een reminder om de slachtoffers te herdenken) en worden er geen tv shows uitgezonden (denk ook aan Total Fitness en de vlam).

20.46
Ik ben er inmiddels achter dat er helemaal niks anders dan de aardbeving op tv is. De zenders uit HongKong komen niet door. Op alle zenders zijn er in totaal 4 verschillende programma's over de aardbeving te zien. Diverse websites zijn nu alleen in zwart-wit te zien. Bioscopen, bars en karaoke zijn allemaal gesloten.

Geen opmerkingen: