vrijdag 5 oktober 2007

Mercoledì in HongKong

Hongkong! Vanmorgen ging om 5.30 (!) de wekker. We moesten namelijk om 6.00 de taxi pakken om om 6.40 de bus naar HK te pakken bij het Landmark hotel. We zijn in Shenzen de grens overgegaan. Dat klinkt makkelijker dan het is: eerst moet je door de controle om China uit te gaan. Vervolgens stap je weer in de bus om 1 kilometer verderop HK in te gaan. Aangezien iedereen vrij heeft deze week was het enorm druk. China uit ging nog wel, maar HK in was nagenoeg niet te doen. Er waren geloof ik 24 loketten open en bij elk loket stond een rij tot aan de achterwand. Je moest zelfs wachten om de hal in te mogen.....Ik weet niet hoe lang we gewacht hebben in de rij voor de hal zelf. In de hal hebben we een half uur in de rij gestaan.

Uiteindelijk gingen we met een andere bus verder HK in. Oorspronkelijk hadden we rond 10.10 moeten aankomen. Het werd 11.25....dat was wel een beetje stressen want we moesten voor 12.00 Hw's papieren bij het visa kantoor inleveren. We hadden gelukkig een bus uitgekozen die nagenoeg naast dat kantoor stopte. Toch was het niet makkelijk om de ingang te vinden. In HK zijn er veel voetgangersbruggen en gebouwen waar je doorheen kunt lopen om naar je bestemming te gaan. Dat was wel even puzzelen. Omdat we niet zoveel tijd hadden, heeft Hw een paar keer de weg gevraagd. Om 11.40 waren we er, net op tijd! Om 12.00 gaat de deur tot 14.00 dicht. Nou over wachten gesproken; er waren 11 loketten, waarvan een afhaalloket. Van de andere 10 waren er maar 4 open. Er waren 60 wachtenden voor ons. Op een gegeven moment was er nog maar 1 (een, one, uno) loket open. Zucht.....de rest was waarschijnlijk lunchen. Wij konden echter niet weggaan, want dan vervalt het nummer en kom je voor 14.00 het gebouw niet meer in. Rammelend van honger zaten we daar (we hadden natuurlijk heel vroeg ontbeten). Na 2 uur (!) wachten was Hw eindelijk aan de beurt. Gelukkig werd zijn aangepaste document goedgekeurd. Toen was het hoog tijd voor lunch.

Na de lunch hebben we Karen (zie foto) gebeld. Zij heeft ook in A'dam gestudeerd. Zij komt oorspronkelijk uit HK. Ze is nu getrouwd en heeft 2 kinderen, de jongste staat ook op de foto. We zijn samen koffie gaan drinken. Ze had al filmkaartjes voor ons gereseveerd om 16.05 voor de nieuwste film van Ang Lee (een chinese regisseur). Zij had de film al gezien en is tussendoor even naar huis gegaan. De film was erg goed. Om 19.00 gingen we uiteten. We kozen voor Vietnamees omdat haar man daar vandaan komt. Het was wel OK, maar erg vet want bijna alles was gefrituurd. Na het eten zijn we naar haar huis gegaan om de kinderen te zien. Ze heeft een inwonende huishulp die 3000 HK dollar per maand verdiend (dat is ongeveer 300 euro). Haar man werkt namelijk in Korea als fagottist. Het was erg gezellig. Op een gegeven moment waren we best moe dus zijn we met een taxi naar ons hotel gegaan. De lobby was op de 11de verdieping en onze kamer op de 17de.

Geen opmerkingen: