dinsdag 30 september 2008

Laatste dag van september

Hier Guangzhou zoals gezien door Irena ;)
Vandaag zijn we naar het treinstation geweest om alvast een kaartje naar HongKong te kopen. In deze drukke vakantietijd is dat wel een goed plan. De reis naar HK zal vrijdag plaatsvinden (ik ga niet mee). Hw is gezellig meegeweest. Na het kopen van het kaartje zijn we nog naar de enorme boekenwinkel geweest. Daar kocht ik echter geen boeken maar wat cd's....... een paar yogamuziekjes. Ach ja, voor 15 RMB maakt het niet zoveel uit. Hw en Irena hebben lekker ijs zitten te smullen bij Haagen-Dazs. Ik heb een beetje meegepikt want een hele portie ijs krijg ik niet op. De rest van de dag hebben we rustig aan gedaan. 
Morgen, op de grote feestdag, gaan we met een groepje van 8 mensen naar de hotsprings :)
Om 8.00 hebben we afgesproken en de bus vertekt om 8.20. De deelnemers zijn: Vlada, Adriana, Luan, Roddy, ChongLee, Haiwen, Irena en ik. Dat zal dus wel zeer gezellig worden, hihi!

maandag 29 september 2008

Gouden week

De gouden week is begonnen; heel veel mensen hebben deze week vakantie i.v.m. het oprichten van de Volksrepubliek op 1 oktober. Deze schooljongetjes moesten op zondag o.a. het volkslied en nog wat kinderliedjes zingen voordat de vakantie kon beginnen.
Vanmorgen ben ik maar weer eens gaan joggen. Het weer is veel aangenamer nu: de temperatuur en de gevoelstemperatuur zijn hetzelfde! 's Morgens was het zelfs fris op de gang bij de liften want het waait best hard. We (Irena en ik) zijn handtasjes in gaan kopen vandaag. De duurste was 35 RMB en de goedkoopste 10. Als winkelbodempje hadden we een laagje dim sum aangelegd. Het was druk in het restaurant dus zaten we bij andere mensen aan tafel; opa, oma en kleinkind. Het kleinkind werd natuurlijk bijna gedwongen om Engels met ons te oefenen. Toen de verlegenheid over was kregen we diverse liedjes te horen en kregen we nog een kungfu demonstratie op de koop toe. Dat was wel schattig.
Om 13.30 werd het ons te druk in de winkelstraat en zijn we thuis gaan chillen. Net zijn we bij China Plaza geweest voor wat Japans en nog een beetje gewinkel. De voetmassage tussendoor was geen overbodige luxe ;)

zondag 28 september 2008

Bezoek


Vandaag is Irena aangekomen. Om 11.40 kwam ze aan met het vliegtuig uit Peking waar ze 2 weken op vakantie geweest is. Daarvoor heeft ze een half jaartje in Yangshuo in de Giggling Tree gewerkt. We zijn een kijkje gaan nemen in Xinghai (foto) en op het kantoor van Hw (onderste foto).
Net zijn we gaan uiteten met de hele familie erbij want vandaag zijn wij maar liefst 8 jaar getrouwd. Na het eten hebben we lekker op een terrasje gezeten. Echt lekker want het waaide een beetje en het was niet heet. Irena is nu haar tas aan het organiseren. Ze heeft al 28 kilo bagage en we moeten nog beginnen met winkelen! Eerst maar een aantal kilo's spul op gaan sturen morgen.........  Hw's uitzicht is niet slecht he?

zaterdag 27 september 2008

Gaat de herfsttijger echt weg??

Dames en heren (hooggeëerd publiek!) roffel....spannend muziekje..........
De thermometer in de woonkamer is vandaag tijdelijk onder de dertig graden gezakt! Het was vanmorgen maar slechts een miezerige graad of achtentwintig. Een hele verademing, dat wel. Vanmiddag was het wel weer gewoon ouderwets heet en plakkerig. Nu (22.15) waait het behoorlijk en overweeg ik serieus om straks de airco NIET aan te zetten. Waarschijnlijk wil Hw 'm toch aan maar dat zien we dan wel weer ;) De herfsttijger lijkt z'n biezen te pakken. De herfsttijger is natuurlijk degene die voor heet weer zorgt als de zomer eigenlijk al afgelopen is. Gewoonlijk gaat hij er na het midden herfst festival vandoor.
Het concert net was wel OK. Het was ter ere van een Duits-Chinese samenwerking. Dat komt dus neer op saaie speeches vooraf......in het Chinees.....en....in het Duits. Een duitse mevrouw sprak vlekkeloos Chinees. Zij had ook beter vertaler kunnen spelen want die bakte er niet zoveel van (vooral qua uitspraak en uhmmmm). Mozart was eigenlijk nog wat saai. Widmann fraseerde wel mooi maar het bleef voor de rest erg vlak.
Morgen komt Irena logeren. Haar heb ik in juli ontmoet toen we in Yangshuo op vakantie waren. Zij werkte toen bij het guesthouse de Giggling Tree. 
Vanmorgen ben ik er met mijn fototoestelletje op uit gegaan. Het resultaat kunnen jullie onder de volgende link bekijken:

vrijdag 26 september 2008

Het mysterie van de flipflops oftewel toeval bestaat niet

Vandaag is een paar flipflops van 2,50 dan toch kapot gegaan.
Het gebeurde tijdens het wandelen van de bushalte naar de concertzaal. Het stukje dat tussen de grote teen en volgende teen inzit kwam helemaal uit de zool. Niet zo handig dus maar ik kon nog wel wat verder sloffen. Het ging alleen niet echt goed. Ik liet Roddy de schade zien en hij zei: "O, ik heb net vandaag flipflops meegenomen om na de repetitie aan te trekken". Hij kwam namelijk mee naar mij toe om te chillen en daarna met Hw, mij, Adriana en Luan uit te gaan eten. Normaal gesproken neemt hij dus NOOIT extra schoenen/flipflops mee. We hebben het er uiteraard uitgebreid over gehad en zijn tot de conclusie gekomen dat toeval niet bestaat :)

Hier een avondfoto met regen. Het heeft vanavond weer flink geplenst. We zijn behoorlijk nat geworden op weg naar het restaurant.

Blauwe lucht!

Lekker blauwe lucht! Dit was vanmorgen om 7.00. Dat is wel een voordeel van zo'n typhoon; alle zooi wordt (ook)weggeblazen/geregend en de atmosfeer is weer te harden.

donderdag 25 september 2008

Qiang is terug

Na een tijd in Shenzhen gewerkt te hebben, is Qiang weer terug in GZ! Morgenvroeg gaan ze nog een keer met de auto wat spullen ophalen. Om dit heugelijke feit te vieren hebben we net een drankje (of twee) genuttigd bij 1920, samen met Haiwen die nu weer aan het tennissen is. Ja, je leest het goed om 22.00 's avonds..... Voor de rest was het een rustig dagje. Op tijd opgestaan om te Kum Nyen, gefitnest, gewerkt, naar de massage geweest (bij de spa dit keer), gegeten...... en dat was het wel zo'n beetje.
Op de foto een stukje GZ by night.

woensdag 24 september 2008

Nattigheid


Vanmorgen stonden er een paar straten onder water. Tropisch stortbuitje....of zeg maar zondvloed. Ik heb het niet meegekregen want ik lag lekker te slapen.
Het feestje was erg gezellig ;) We hebben bij een Italiaan gegeten. Lekker hoor "gewoon normaal" eten. Alhoewel......ik had een pizza met spinazie en appel, dat is toch wel een beetje gek he? Wel erg lekker. Op deze link kunnen jullie wat fotootjes bekijken:
http://www.new.facebook.com/album.php?aid=54615&l=d3eb7&id=729216629
De repetitie was wel grappig vandaag. Ik heb de dirigent gevraagd of hij wat over het stuk kon vertellen (tijdens de repetitie). Hij zei:"Mmmm, dat is al 20 jaar geleden. Ik zal er na de pauze wat over vertellen". Dat heeft hij gedaan. Het komt erop neer dat H. von Karajan hem gevraagd heeft om een symphonie voor de Berliner te schrijven. Dat lukte maar niet en uiteindelijk heeft hij de fragmenten die hij wel geschreven had omgedoopt tot "5 Bruchstucke" wat neerkomt op "5 fragmenten". De symphonie is er (nog) niet van gekomen. Voor de rest hebben de partygangers van gisteren lekker nagepraat. "Ja, het was gezellig he? Ja, leuk he? Bedankt jongens het was echt heel leuk! Wat was het toch leuk!" enzenz....... We hadden maar een slachtoffer met hoofdpijn (van de blue curacao....zou ik ook hoofdpijn van krijgen, geloof ik, hihi).

dinsdag 23 september 2008

Trio

Hieronder twee foto's die op zondagavond voor het concert gemaakt zijn. Met opzet voor een witte muur want dan kan er een leuke achtergrond in gefotoshopt worden (ha, weer een nieuw werkwoord uitgevonden, hihi). Jullie snappen het inmiddels wel dat dit dus Roddy (L) en Michael (R) zijn.
Het valt nog niet mee om een leuke actiefoto te maken. Check meteen even mijn nieuwe concert outfit ;) O ja, de concertupdate! Helemaal vergeten. Dat geeft al aan dat er niet veel te melden was...... Heel positief is dat de eerste hoornist mooi gespeeld heeft. Hij had mij weer om advies gevraagd tijdens de repetities. Het heeft geholpen :) Altijd leuk als het lukt! De solist speelde heel suf en wist zelfs in zijn toegift het publiek niet bij zijn spel te betrekken. Het leek wel alsof hij alleen op een onbewoond eiland wat aan het strijken was. Dit kan natuurlijk heel mooi zijn maar dat was zondag niet het geval.
Deze week hebben we een compleet andere missie; Brahms 4 (zit ik niet in), Mozart klarinetconcert (ook niet dat doet Jorg Widmann) en 5 fragments van Peter Ruzicka. Hij is tevens de dirigent deze week. Hij doet me een beetje aan een stoffige professor denken. Michael noemde hem "zeer academisch" daar ben ik het mee eens. Morgenmiddag gaan we weer aan "zijn" stuk repeteren. Hij heeft het 20 jaar geleden voor de Berliner Philharmoniker geschreven. De hoornpartij is achterin getekend door allerlei spelers die het stuk gespeeld hebben. We hebben nogal lang op de strijkers moeten wachten met repeteren dus hebben ZhangShi en ik onze partijen ook maar getekend. Helaas hebben de klarinettisten voor ons niet getekend. Ik vind het een leuke gewoonte waar we in China niet vaak aan kunnen doen want meestal spelen we van kopieën...... het orkest houdt de originelen (wel begrijpelijk) zelf vast.
Vanavond gaan we uiteten ter ere van de verjaardag van Gabe (de amerikaanse bassist).


maandag 22 september 2008

Drukkend

Dat is het weer van vandaag. Het is namelijk pre-tyfoon weer: hot, sticky and yucky.
Maar ja genoeg over het weer want daar valt toch niks aan te doen ;)
We hebben vanmorgen lekker gerepeteerd met het trio. Daarna ben ik met Michael gaan lunchen bij een Thais restaurant. Roddy had een zeer korte nacht gehad (zeg maar alleen een morgen) en ging na de repetitie slapen. Vanmorgen heb ik me lichtelijk asociaal moeten gedragen. Ik wilde een taxi pakken om te gaan repeteren en had me netjes achter de mensen die al stonden te wachten opgesteld. Komen er ik weet niet hoe veel mensen doodleuk "voorkruipen" (een stuk verder na links staan om eerder een taxi aan te kunnen houden). Daar had ik dus even geen zin in en ik ben alle "nieuwkomers" langs gelopen. Zo had ik dus toch nog snel een taxi te pakken. Wel jammer dat het hier zo moet. De verkantonizering slaat hard toe bij mij. "Mei banfa" zeggen ze hier dan. Dat betekend zoveel als "niks aan te doen". Ja, je kan ook blijven staan maar dan sta je er een half uur later nog! Ik ga nu genieten van de airco want het is 22.35 en nog steeds dik boven de 30 graden. Goeienacht :)

zondag 21 september 2008

Titel??

Het is zondagmiddag 16.26. Hier Joke uit Guangzhou.
Ik was vandaag aangenaam en minder aangenaam verrast tijdens de repetitie. De vioolsolist had er blijkbaar niet zo'n zin in en speelde heel saai en zonder uitdrukking. Dit had als gevolg dat "wij" dat ook deden. Bleuh!!!! Weber was nog altijd even melig. Tchaikovsky 4 viel me 100% mee en was zelfs mooi te noemen. Wat een beetje "afstand" al niet uitmaakt! Ik zat namelijk helemaal bovenin in de zaal te chillen en te luisteren. Lekker verstopt achter de ballustrade, hihi. Na de repetitie zijn we (Michael, Roddy, Raul, Sigrid en Haiwen) gaan lunchen bij onze favoriete Japanner. Het was erg vol dus we werden in 2 groepjes van 3 gesplitst. Vervolgens zijn we als groep nog koffie gaan drinken en hebben we gezellig bij elkaar gezeten. O ja, even vermelden: Raul is de paukenist uit Chili (hij was er vorig jaar ook al) en Sigrid is een fluitiste uit Noorwegen die les geeft op de Amerikaanse school. Wij hebben elkaar op woensdag voor het eerst ontmoet. Ze is erg blond, lang en heeft blauwe ogen. Hoe Noors wil je het hebben? Hw is nu aan het tennissen. Verder hebben we vandaag plannen gemaakt voor een "Ab fab" avond bij Michael thuis. De genodigden zijn Roddy en ik. Jaja, het staat inderdaad voor "Absolutely Fabulous" (de serie). We gaan die avond dvdtjes kijken en cocktails drinken :) We gaan ook logeren hahaha! Nu ga ik lekker even lezen. Wat is dat "eat, pray, love" toch een fantastisch mooi boek :) Echt zo'n boek waar je liever niet te snel in leest omdat het anders zo snel uit is. Misschien vanavond nog een concertverslag anders horen jullie het morgen wel ;)
Ik heb eigenlijk nog leuk nieuws! Het is nu 18.01 en net werd ik door Candy gebeld. "Wie is dat?" hoor ik jullie al denken. Dat zal ik eens even vertellen: Candy is mede eigenaresse van coffeebar "Dilletante". Wij gaan met ons trio op 16 oktober bij haar in de zaak spelen. Afgelopen donderdag zijn we kennis gaan met haar gaan maken. Het klikte meteen :) (Zij vind KungFu Panda ook een geweldige film en heeft 'm ook al twee keer gezien.) Om 19.30 worden we op de foto gezet om een postertje te maken. Geinig he? Ze komt ook naar het concert luisteren en ik heb alvast kaartjes voor haar gekocht. Morgenvroeg om 10 uur gaan we trio's repeteren. We richten ons eerst op de 16de. Voorlopig gewoon puur voor de lol en we zien wel hoe het gaat lopen. Misschien blijft het bij deze ene keer misschien ook niet..........

zaterdag 20 september 2008

Zaterdagavond geen concert

Het is vreemd om op zaterdagavond geen concert te hebben. Althans na een paar dagen repetitie. Hw is aan het tennissen met een groep vrienden. Ik zit nu even bij Hw's ouders thuis te bloggen want ik ga zo naar de voetmassage. Om 21.30 heb ik bij 1920 afgesproken. De massageplaats ligt op weg daarnaartoe. Vandaar dat ik nu nog even wacht want dan ik straks in een keer door. Mooi momentje om even een krabbeltje te plaatsen ;)
Vanmorgen had ik geluk dat Hw vrij had en mij maar liefst is gaan brengen en op komen halen van de repetitie. Het kwam allemaal precies goed uit want hij moest in die buurt wat doen. De repetitie zelf was "uneventfull". Vanmiddag heb ik lesgegeven aan YongQi, Clarke en Mickey. Ik was niet zo in vorm en zij geloof ik ook niet......mmm..... Hw's ouders zijn nu buiten een wandelingetje aan het maken. Dat doen ze iedere avond na het eten.
OK, ik ga er maar eens vandoor!
Doei/hoije/dag/byebye/88/再见/au revoir/mazzel ;)

vrijdag 19 september 2008

Oberon

De ouverture van Von Weber wel te verstaan. Wat een meeeeelig stuk zeg. We hebben het vanmiddag gerepeteerd. Het was de bedoeling om om 13.30 te beginnen. Mmm, het werd 14.30 omdat de symphonie nog niet "klaar" was. Ik was er om 12.40 al omdat ik de basklarinet aan ZhangShi terug moest geven. Hij zou eigenlijk naar huis kunnen 's middags vandaar dat ik eerder gegaan ben. Het was leuk in XingHai: er waren nog wat collega's die op de ouverture aan het wachten waren. Eerst heb ik met de nieuwe trompetjongen (ik zal zijn naam snel uitzoeken....chinese namen blijven niet zo goed hangen, sorry!) en later met de orkestmanager staan te kletsen.  In het Duits wel te verstaan. De nieuwe jongen heeft met mij afgsproken om Duits te blijven spreken. Hij is bang dat hij het anders vergeet. Rare gewaarwording als je Chinees in je hoofd in Duits om moet zetten! Wel een goed teken dat mijn Chinees steeds beter wordt en mijn Duits...tja....dat gaat nu dus ook weer de goede kant op, hihi.
Verder waren de wachtende collega's in een speelse bui; ze gingen allemaal springen om te zien of ze het plafond aan konden raken. Uiteraard werden er diverse technieken uitgeprobeerd. Echt schattig om te zien. Veel gelezen heb ik dus niet :) Nou toen was het eindelijk tijd voor de ouverture. Na het stuk een keer doorgejast te hebben zei de dirigent:"Pauze!". Na de pauze hebben we nog verder gerepeteerd. Om 15.50 (10 min voor het einde dus) hebben we 3 plekken uit het vioolconcert nummer 1 van Bruch doorgespeeld. "Dit stuk is erg bekend voor julie allemaal he? We doen het morgen wel met de solist." Einde rep!
O, ik schaam me dood: ik moest vandaag dus de basklarinet en standaard teruggeven. Daardoor was ik een beetje overladen want de gewone klarinettas moest ook nog mee. Heeft Hw's moeder Hw's vader na de lunch opgedragen om mij mee te helpen met slepen tot aan de taxi. Ik kon hem niet tegenhouden...... loopt iemand van dik in de 60 met mijn spullen te slepen. Jongejonge, wel heel lief natuurlijk. "Ik doe het graag want ik ben sterk."

Hier een fotootje met de moeder van Hw:

donderdag 18 september 2008

Kum Nye

Net heb ik mijn contract gemaild om een cursus E-Kum Nye te gaan doen. Kum Nye is een tibetaanse vorm van yoga. "E" komt ervoor omdat het per mail gaat. Het zal per mail moeten want in China zijn ze natuurlijk niet zo'n fan van de tibetaanse cultuur. Hopelijk wordt mijn studiebehoefte hiermee wat vervuld. Ik leer ook nog elke dag Chinees bij en deze week is de basklarinet er ook bijgekomen ;)
Jullie weten inmiddels wel dat het hier heet kan zijn. Toch heb ik daar vandaag nog iets nieuws over te vertellen: de gevoelstemperatuur lag vanmorgen op 46 (zes-en-veertig/fourtysix/六十四) graden!!! Ik heb de airco dus maar weer aan overdag. *Sorry, milieu!*
Om 13.00 had ik fitnessles. Daarna ben ik om 14.30 naar een Pilates les geweest. Om een of andere vage reden zette de lerares de buitendeur open. Hierdoor kwam er een hoop vieze lucht en lawaai naar binnen. Ik ben 'm tussendoor maar even dicht gaan doen want ik kon er niet tegen. Het is zowieso al moeilijk om de lerares te verstaan met op de achtergrond een muziekje en airco. 
Vanavond gaan we verder aan onze kamermuziek actie. Roddy, Michael, ChongLee en ik gaan een kijkje nemen in een koffiebar waar vanavond gespeeld wordt. Als het er goed uitziet/klinkt gaan wij daar volgende maand houttrio's spelen. ChongLee heeft de contacten al gelegd.
Vanmorgen ging het voor geen meter met de basklarinet. Alles sloeg over naar het bovenoctaaf, hoe ontspannen mijn embouchure ook was. Dit is ZhangShi op de repetitie ook wel eens overkomen. Het is namelijk geen heel fantastisch instrument. Een degelijke onderhoudsbeurt had eigenlijk allang gedaan moeten zijn. Maar laten we niet vergeten dat ik in China ben. Hier gaan de dingen toch anders.
Dit is het standbeeld van de vijf rammen. Het heeft te maken met de wording van de stad Guangzhou. Maar dat is een heel ander verhaal........

woensdag 17 september 2008

Nei ho

Dat is "ni hao" in het Kantonees....
Vanmorgen stond ik om 8.30 met Luhong te tennissen. Het was toen al niet te harden, hihi. Bij hoge uitzondering zit ik nu lekker overdag in de airco :) Het moet natuurlijk wel leuk blijven! Wat bijvoorbeeld erg leuk is, is het boek wat ik nu aan het lezen ben: "Eat, pray, love" van E. Gilbert. Het leest als een trein en is ook nog eens mooi/grappig/ontroerend en boeiend. 
Ook leuk zijn mijn nieuwe concertkleren die ik gisteren gekocht heb. Dat was ik helemaal vergeten te vertellen. Het valt nog niet mee om in de subtropen "lange" compleet zwarte kleren zonder enige friemels en frutsels te kopen. Ja, er mag echt niets opzitten dat blinkt want dat zou het publiek af kunnen leiden...... (?!?) Ik ben er inmiddels achter dat ik deze week in het vioolconcert nummer 1 van Bruch speel (joepie!!! dat is een superrrrrmooi stuk) en in de ouverture "Oberon" van Weber. Dat wordt wel even prima vista spel vrijdag want ik heb de partijen nog niet. Bruch heb ik geloof ik ooit wel eens gespeeld dus dat zal wel loslopen. Net heb ik basklarinet gespeeld. Dat is een van de redenen waarom de airco aangegaan is, haha. Kun je het je voorstellen? Later vandaag komen YongQi en Tom nog op les. Hw is aan het werken. 

Hier nog eens een fotootje uit de vakantieserie:

dinsdag 16 september 2008

Zoeken

Zo, volgens mij is mijn innerlijke nerd weer wakker. Ik heb opeens weer zin om een cursus of opleiding te gaan doen. Het heeft me dus "maar" een jaartje gekost om over alle gestudeer op het conservatorium heen te komen ;) Nu is het enige probleem dat ik niet precies weet wat. Ik heb namelijk geen idee van het aanbod hier en welk gedeelte in het Engels is. Kijk, ik kan natuurlijk al aardig Chinees maar boeken lezen is echt nog een brug of vier te ver. Ik ben nu op het niveau van "de drie biggetjes" en Roodkapje. Googlen in het Chinees schiet ook echt niet op. Frustrerend! 
Voor de rest is hier niet veel veranderd de afgelopen dagen. Het is nog altijd 35 graden. Lekker is wel dat het 's nachts al wat afkoelt, jaja, tot maar 27 graden ofzo :P
Met basklarinetten gaat het de goede kant op. Ik heb braaf elke dag geoefend ;)
Uhm........ ik weet niet wat er met de orkestplanning aan de hand is........ op vrijdagmiddag hoef ik pas te repeteren. Het concert is op zondag deze week.

maandag 15 september 2008

zondag 14 september 2008

Het Zhuhai verhaal

In de slideshow een impressie van ons weekendje in Zhuhai. Echt op z'n Chinees met heel veel mensen samen. De lijst: fam Feng, grootouders en ouders van Mickey en Mickey zelf, een schoolvriendin van Haiyan (moeder van M.) en haar dochter. Vandaag kwamen daar nog de zus en de zwager van Steven (de vader van Mickey) en hun 2 kinderen bij (de neefjes van Mickey dus). We hadden drie auto's nodig om ons te verplaatsen.
Gisteren zijn we naar de Karaoke geweest. Helaas was de plek met een ruimer aanbod van liedjes al vol. We gingen naar een iets minder uitgebreide. Daar hadden ze wel heel veel Chinese liedjes. Gelukkig ken ik er inmiddels een paar dus ik heb ook gezongen. De rest van de tijd zijn we voornamelijk gaan uiteten. Hihi, zeer Chinees dus. Zelf heb ik weinig gegeten want het is erg heet en daardoor heb ik geen honger. Het was wederom allemaal superlekker (zie foto's hihihi). Gisteravond zijn we naar de voetmassage geweest. Daar zeg ik natuurlijk nooit "nee" tegen. Vanaochtend ben ik om 6.00 gaan joggen. Langs Macau af om het zo maar te zeggen. Dat ligt namelijk aan de andere kant van het water. Na het joggen ben ik maar weer gaan slapen want de rest was in diepe zondagsrust verzonken.
Om 16.20 waren we weer thuis. Om 17.00 ben ik met Hw gaan tennissen.
Nou, de rest van het verhaal is in de foto's te zien. Enjoy!


zaterdag 13 september 2008

Zhuhai

Daar gaan we zometeen heen. Ik weet niet wat we precies gaan doen maar Haiwen, Qiang en Mickey gaan ook mee :)
Het concert was OK. Helaas was de solist 's avonds niet zo in vorm. Het was nog altijd heel goed maar dat beetje extra ontbrak. Een keer hebben we een toon van 4 tellen wel 16 tellen moeten aanhouden om de boel weer recht te trekken. Don Juan ging aardig. Na het concert is Qiang Roddy, ChongLee (vriend van Roddy) en mij op komen halen. We zijn even bij CL's huis langsgegaan om Roddies spullen af te zetten. Qiang is even mee naar boven gegaan om het huis te "checken". CL werkt voor Heineken en Tiger bier en heeft een mooi appartement van de zaak. (Drie badkamers, mega luxe, heel groot en drie keer in de week een schoonmaakster van het complex) Ik had het al een keer gezien en ben dus bij de auto gebleven. Na deze actie zijn we ergens wat gaan drinken.


Later kwamen Michael en een vriendin van hem ook. Michael moest na de pauze ook nog spelen (Dvorak 9). We hebben hem gevraagd of het leuk zou zijn om te blijven luisteren. Hij zei:"Nou, als ik zou kunnen kiezen, zou ik alvast naar de bar gaan." Zo gezegd, zo gedaan. Michaels gast vond de symphonie overigens heel mooi. Ik ben wel blij dat Qiang meegegaan is. Zowieso is dat heel gezellig en met de auto gaan is natuurlijk ook fijn. Vooral met concertkleren, een klarinettas, een handtas, een basklarinet en een basklarinet standaard. Jaja! Je leest het goed! Ik heb de basklarinet meegenomen gisteravond :) Helaas heb ik vandaag heel weinig tijd. Kijk, ik ben nu natuurlijk allang op (7.37) maar Haiwen en de meeste buren nog niet, ben ik bang. Ik ga om klokslag 9.00 even oefenen. Om 9.30 vertrekken we al.

vrijdag 12 september 2008

Oeps...illegaal verblijf!

Vanmorgen kwam ik erachter dat ik vorige week twee dagen zonder visum in China doorgebracht heb. Mijn oude visa was al verlopen en de nieuwe was er nog niet. Nu maakt het allemaal geen fluit uit hoor want het kwam door de langzame actie van het orkest. Nu ben ik inmiddels weer legaal aanwezig, hihi. Michael heeft mijn paspoort gisteren opgehaald op kantoor want hij moest de zijne ook halen. Scheelt weer een tripje! Het ging wel goed gisteravond met Tom. Hij heeft een flinke peptalk gekregen en dat was het wel zo'n beetje. Het concert van vanavond moet haast wel geweldig worden want het was echt een zooitje net. Je weet wat ze van slechte generales zeggen he ;)
Verder ben ik bezig geweest met het regelen van een basklarinet. Er komt blijkbaar een nieuwe maar geen mens weet wanneer. Ik heb nu met ZhangShi geregeld dat ik op de zijne ga oefenen. Vanavond ga ik concreet met hem afspreken hoe en wat en wanneer enzo.
Zometeen ga ik fitnessen, in de airco wel te verstaan. Het is weer "lekker" warm vandaag.

donderdag 11 september 2008

..........

Hier een suffe Joke uit Guangzhou. Vandaag ben ik absoluut niet hitteproof. Ik heb het heet en ben loodzwaar :( Ik weet niet precies wat er aan de hand is, want het is hier nogal vaak heet en dan heb ik er geen last van. Nou ja, "this too shall pass" hoop ik dan maar ;)
Morgenvroeg hebben we om 10.30 een doorloop voor het concert. "Reflets d'un temps disparu" is een erg mooi celloconcert. Het is een modern stuk maar wel melodieus. De solist (volgens mij heet 'ie Wang) is heel heel heel erg goed. Don Juan spelen we morgen pas weer.
Zometeen komen Tom en zijn moeder bespreken wat een goede aanpak voor zijn lessen zou kunnen zijn. Volgens mij komt de moeder van Hw ook. Echt zo'n Chinese "gathering" dus. 
Jullie krijgen het nog wel te horen/lezen, hihi.

woensdag 10 september 2008

Herfst?!?

Dit noemen ze "herfst" hier: 35 graden en mega vochtig. De gevoelstemperatuur ligt boven de 40 graden. Ik heb al maandenlang geen mus gezien want die zijn allang dood van het dak gevallen. Zaterdag is het midden-herfst-festival. Dan worden de zogenaamde mooncakes weer gegeten. Ik heb er al een paar gekregen. Wij gaan met familie Feng en de familie van Mickey een weekendje naar Zhuhai. 
Vanmorgen heb ik me met veel zelfdiscipline en moeite om 6.15 uit bed gegooid om te gaan joggen. Het is overdag echt te heet (een paar dagen geleden was het wat aangenamer weer). Gisteravond zijn we na het uiteten nog naar Hooley's geweest om wat muziek te luisteren. Het was goed maar veel te hard. Zo hard dat het eigenlijk niet leuk meer was.
Vandaag heb ik zelf maar actie ondernomen om z.s.m. een basklarinet in huis te krijgen want als ik op het orkest moet wachten, heb ik er misschien een week van tevoren pas eentje. Haha, leer mij het GSO kennen! Nu moet ik weer afwachten......
Om 17.00 heeft JiaYin les en vanavond ga ik ff chillen in de spa.


Het beruchte treinstation in Guangzhou.

dinsdag 9 september 2008

Titel gezocht

Werk viel erg mee vandaag. We mochten om 14.30 al naar huis! Ik ben wel langer gebleven om als vertaalster te fungeren. We gaan morgen namelijk aan "Reflet d'un temps diparu" repeteren. Je snapt het al: alle aanwijzigingen staan in het Frans. Hihi, Frans direct in het Chinees vertalen valt nog niet mee maar de kern van de zaak is wel over gekomen ;) Het is vreemd genoeg lastiger om Frans in het Duits te vertalen. Er zijn namelijk 2 nieuwe muzikanten in het orkest die lang in Duitsland/Oostenrijk gestudeerd hebben (pauk en trompet). Die praten graag Duits met mij want Engels kunnen ze niet zo goed. Aaaaaargh, wel verwarrend al die talen door elkaar maar ik vind het wel leuk om alles een beetje bij te houden ;) Momenteel ben ik half in het Engels en half in het Chinees aan het chatten met LuoJing (mijn tennisende vioolcollega). Zij heeft mij net een stukje software gestuurd om op een vrij makkelijke manier pinyin (fonetisch Chinees) in karakters om te zetten.
Om 9.00 heb ik met LuHong (woont bij mij in de flat op de 30ste etage) getennist want zij heeft nu vakantie. Om 17.00 ga ik met Roddy een balletje slaan. Daarna komt Michael ook en gaan we een hapje hier in het restaurant eten. Als ik nog puf heb, ga ik met hun mee naar een bar om wat jazz te luisteren.

maandag 8 september 2008

Basklarinet??

Het nieuws van de dag is dat ik op 1 november in de kamermuziekbezetting van de 4de van Mahler ook basklarinet ga (probeer/tracht/een poging te doen tot) spelen. De bewerking is zo gemaakt dat er maar 1 klarinettist nodig is en dan ben ikke geworden. Leuk he? Nu nog ff basklarinet leren spelen..... Ik heb gevraagd of ik z.s.m. (eigenlijk gisteren dus) een bas om op te oefenen in huis kan krijgen. Ik ben benieuwd wanneer dat gaat gebeuren. Ik vind het wel een leuke uitdaging.
Ik ben net binnen van een heerlijke voetmassage. Nou ja "voet" eigenlijk is alles wel losgemaakt. Ik heb namelijk een half uur bijgeboekt (weer 1,60 euro extra over de balk gesmeten). In de extra tijd is mijn rug wat langer gedaan en ook mijn armen zijn onder handen genomen. Niet gek na een heftig begin van het seizoen :)
Het onweert weer eens enorm. Gisteravond was het pas echt erg; YongQi en zijn moeder hebben na de les zelfs gewacht tot het wat minder hard plenste. Als Kantonese mensen op iets wachten, weet je dat er echt iets aan de hand is! Normaal gesproken moet alles nog sneller dan snel. Vandaar dat er hier ook een knopje in de lift zit om de deur snel te sluiten. Dit knopje wordt zeer intensief gebruikt en minstens 6 keer achter elkaar ingedrukt want dan gaat het nog sneller(?). Het regende zo heftig dat hier de hele gang bij de lift onder water stond. Ook de hal beneden stond onder water.
Vanmiddag na de repetitie ben ik een half uurtje gaan joggen. Ik ben 1 brug verder gerend dan de vorige keren. Onder het rennen viel het mee met de hitte (31 graden, 80 % vochtigheid). Daarna niet meer....... :S Ach ja weer wat afvalstoffen afgevoerd he? Nu ben ik best wel moe want vanmorgen heb ik een beetje yoga gedaan en heb ik ook nog gefitnest.
Morgen moet ik om 13.30 aantreden op de repetitie.

zondag 7 september 2008

Hallo allemaal,

Zozo, na twee dagen heftige werkinspanningen kan ik vandaag even bijkomen...Hihi, morgen moet ik weer werken want we hebben al op vrijdag concert. Het klinkt erger dan het is want ik hoef 's middags pas. We gaan dan aan Don Juan van Strauss repeteren.
Bij mij thuis is het nu wat netter want er zijn 2 kasten bijgekomen :) Alle losse zooi zit nu netjes geordend achter deuren.
Het was leuk om een kijkje te nemen in de universiteit gisteren. De Engelse naam is Sun Yat-Sen university en schijnt nogal bekend te zijn. Het is een enorme campus met veel groen. Het deed erg Europees aan. Het eten in de kantine was goed verzorgd en lekker. We kregen echt een enorm dienblad met vanalles wat erop. Bijna niemand kreeg alles op (ik ook niet).
Haiwen is zich klaar aan het maken om te gaan tennissen. Ik ben na aan het denken wat ik zal gaan doen. Om 17.15 heeft YongQi les. Clarke is vanmorgen ook geweest. Net hebben we met familie Feng geluncht in het restaurant van ZhongHaiMingDu. Haiwens oom en tante waren er ook. Qiang is dit weekend in Shenzen dus kon ze niet mee.
Het is trouwens nog altijd heet en vochtig. Vorige week vertelde mijn trainer me dat er koude lucht in aantocht was. Ik vroeg:"O ja? Hoe koud wordt het dan?" Zegt 'ie met een uitgestreken gezicht:"29 graden". Pffffffffff, rare mensen die Chinezen!

Hier weer eens een foto uit de vakantie collectie:

zaterdag 6 september 2008

Foshan

Gisteren hadden we concert in Foshan. Dat is vanaf de compound een uurtje met de bus. Heen duurde het langer want hier zijn de files op vrijdag ook heftiger. In de slideshow kunnen jullie een fotoverslag zien. Een tip: bestel geen 猪红汤 "varken rood soep". Dan krijg je namelijk bloedsoep. Op zich een logische naam maar wisten wij veel! Onder het eten (letterlijk) kunnen jullie het menu zien liggen. Ik ben al blij dat we daadwerkelijk eten hebben besteld want de ober was niet echt (lees: echt niet) behulpzaam. We hebben in totaal voor 24 RMB gegeten. Ruim binnen budget want iedereen kreeg 50 RMB "zakgeld" van het orkest. Het concert zelf was qua samenspel matig. Er waren van die vervelde stoelen waarbij je heupen lager komen dan je knieën.....Helemaal achter tegen zitten was ook geen optie want dan kwam ik niet met mijn voeten aan de vloer. Het was een educatief concert dus er werd tussendoor veel verteld. Om dan de hele tijd actief voor op de punt van de stoel te blijven zitten.......mwoh.
Vanavond spelen we op de ZhongShan universiteit. Die ligt bij mij in de buurt dus ik ga er zelf met de taxi heen. Het is een "bekkenbreker" concert: 1t/m3 staat bij gisteren dan volgen er nog: Chinese stukken, Colonel Bogey mars (geen grapje), bloemenwals, ouv. Candide, goud en zilver wals, drie delen uit het Zwanenmeer, meditation de Thais, een irritant vioolstuk van Kreisler, 1812 en als toegiften een Chinees stuk, de Cancan en de Radetzsky..... Heftig he?

vrijdag 5 september 2008

insert titel here ;)

Kijk, hier moet ik nou uit op zien te maken wat we spelen....... Het is een stukje van het programma voor morgenavond. 1 is het lied van de universiteit waar we gaan spelen, 2 is Leichte Cavallerie van Suppe en 3 een paar delen uit Carmen van Bizet.
China is toch wel een vreemd land; "derde wereld" maar er zijn wel taxi's met t.v. Snap je dat nou? De verschillen tussen stad en platteland zijn zo enorm groot dat je het je niet eens echt kan voorstellen. Laatst toen het zo regende heeft de regering besloten om een paar plaatsten langs de rivier te laten overstromen om de grotere steden te sparen. Lekker pech dus als je daar woont :S
Haiwen moest vandaag om 6.45 op. Dat is erg vroeg voor hem dus heb ik maar gezorgd dat er koffie was ;) Zelf was ik om 6.20 op. Ik heb de laatste weken geen wekker meer nodig om tussen 6.00 en 6.30 wakker te worden. Vinden jullie deze mevrouw op de t.v. ook een beetje eng?

donderdag 4 september 2008

*SMILE*

De geluidskaart van de computer doet het weer! Net heb ik de hele muziekbibliotheek van Michael geimporteerd. Zo'n slordige 50 GB. Hij heeft ook een van mijn favoriete nummers: Spiegel im Spiegel van Arvo Part (met twee puntjes op de a). Dat stuk ben ik onder het typen aan het beluisteren. Mooi hoor.....
Vandaag hebben we gerepeteerd voor de concerten van vrijdag en zaterdag. De programma's zijn niet hetzelfde. We hebben gerepeteerd aan "Butterfly lovers" (dat bekende chinese vioolconcert), ouverture Candide, ouverture 1812, "Het verhaal van de lente" en vast nog wel wat stukken maar daar kom ik nu even niet op. Gelukkig begin ik wat orde in de chaos die het GSO heet te ontdekken; ik had al het vermoeden dat we vandaag ook voor zaterdag zouden repeteren. Ik had mijn esklarinet dus meegenomen (voor in Candide). De vertrektijd voor morgen werd vandaag ook even een uurtje later gezet: van 13.30 naar 14.30. Scheelt weer een uurtje rondhangen :). Voor de orkestrepetitie heb ik met Roddy en Michael gerepeteerd (trio's). We zijn samen gaan lunchen. Na de rep. zijn Roddy en ik nog even naar Michaels nieuwe rolgordijnen gaan kijken (M. speelt deze 2 concerten niet). We waren van plan om nog wat te gaan drinken maar toen we naar buiten gingen regende het ZO hard dat we maar op de bankjes bij de ingang van de flat, onder een flink afdak, zijn blijven zitten. Uiteraard was er geen lege taxi in zicht dus moest ik wel met de bus. Dat schoot echt niet op. Ik was nog maar net op tijd voor het eten thuis. Ik ben erg blij dat ik mijn klarinetten bij Roddy heb laten staan want er was geen plaats voor in de bus. Ik heb me echt erin en eruit moeten wurmen. Tijdens de reis was er soms wat meer ruimte. Klarinetten houden ook niet zo van regen......

woensdag 3 september 2008

Laatste dag vakantie

Morgen moet er dan echt weer gewerkt gaan worden........ We hebben een "doorjas" repetitie van standaard repetoire voor concerten op vrijdag en zaterdag. Onze computer doet het nog steeds niet fatsoenlijk; de geluidskaart heeft kuren. Zeeeeeeeeer vervelend want ik heb nu geen muziekjes om naar te luisteren en mijn nieuwe internettelefoon doet het ook niet :( Ik heb al diverse programma's ertegen aangegooid maar niks helpt. Het schiet natuurlijk ook niet op in het Chinees, grrrrr, wel balen hoor.
Gisteravond zat er een kakkerlak in mijn badkamer. Ik vond 'm best groot maar volgens Hw viel dat wel mee. Hij is mij heel galant komen redden :) Wel heb ik vannacht van kakkerlakken gedroomd: ze kwamen onder het bed uit gekropen en werden zo groot als krabben. Brrr...dat was niet fijn! JiaYin heeft al om 15.00 les gehad vandaag. Bij hoge uitzondering was zijn moeder er niet bij want zij moest naar Zhuhai (een stad in de buurt). Voor zijn les ben ik naar de voetmassage geweest. Lekker hoor :)

21.18
Het is momenteel flink aan het onweren. Jullie weten inmiddels wel dat ik een onweerfan ben dus ik vind het prachtig (ik hoef niet meer naar buiten vandaag, hehehe). Wat "leuk" is, is dat er ook een harde wind staat waardoor ik een regenslag tegen de ruiten heb. Normaal gesproken stort de regen loodrecht omlaag dus heb je dat gezellige tikken tegen de raam niet. Jaja, zo zie je maar weer eens wat je in het buitenland gaat waarderen! ;)

dinsdag 2 september 2008

Hallo

Vandaag niet zoveel nieuws te melden. Gewoon een rustig dagje. Ben net terug van een avondje uit met Michael en Giovanni. We hebben Indiaas gegeteten (erg lekker) en hebben daarna een wijntje genuttigd. Dat was het wel zo'n beetje.

maandag 1 september 2008

QT

Ik weet niet zo goed waar ik mee moet beginnen vandaag. Er zijn bijna teveel leuke dingen gebeurd! Misschien gewoon maar in chronologische volgorde. Komt 'ie:
Om 5.50 werd ik uit mezelf wakker. Na even lekker gelegen te hebben (met wat QT erbij...zometeen meer daarover) ben ik opgestaan om te gaan joggen. Eerst heb ik nog wat met de computer geklooid want niet alles was naar mijn zin. Om 6.30 ben ik dan gaan joggen. De andere kant op: i.p.v. naar de HaiZhu brug ben ik naar de HaiYin brug gejogd (en terug, duh!). Bij thuiskomst heb ik de was en de afwas gedaan. Ook heb ik onze thuisslippers in wat water met bleekmiddel gegooid. Die zijn nu weer lekker fris :) Om 10.10 had ik fitnesless. Die les bestond vandaag uit circuittraining. Dat komt neer op 3 sets van allemaal oefeningen achter elkaar. Als de laatste oefening geweest is, begin je weer bij de eerste oefening en dat is dan het begin van de volgende set. De oefeningen bestaan uit spiertraining met apparaten en eigen gewicht. Leuk om te doen maar wel vermoeiend! Na de les heb ik nog 2 jurkjes gekocht op weg naar huis. Vrijdag had ik er al 2 gekocht en ze zitten zo lekker dat ik er nog wel 2 in een ander patroon bij wilde hebben. Nou ja, voor 4,80 per stuk hoef je het niet te laten he? *knipoog*
De jurkjes en mijn fitnesstas heb ik thuis afgezet en vervolgens ben ik bij Hw's ouders gaan lunchen. Uiteraard ontbrak de verse jus niet. Hihihi, ik ben verwend, ik weet het ;)
Na het eten heb ik de taxi naar ShuiYinLu gepakt om met Michael en Roddy te repeteren. Het ging erg goed (qua sfeer en samenspel; het aantal niet geheel door de componist bedoelde noten was aan de hoge kant). Na het oefenen ging ik op weg naar huis. Dat verliep verre van soepel: geen taxi te krijgen! Toen heb ik de bus maar gepakt. Dat ging erg langzaam en ik moest nog overstappen ook. Ik ben wel een uur onderweg geweest! En dat over 8 km ofzo......
Nu komen we weer bij QT uit. Wat is dat, hoor ik je denken? QT staat voor Quantum Touch. Kijk maar eens op www.quantumtouch.com. Ik heb het een paar weken geleden in Elsloo van Ruud geleerd (www.margaruud.nl). Vandaag hadden we afgesproken om het op afstand te proberen. Het was heel leuk om te doen. Na deze actie heb ik nog wat aan de computer zitten te rommelen. Om 19.00 stond het avondeten klaar: paprika met kleine tofu stukjes, groenten, rijst, "soepvlees" (lekker he, mam?) en fruit (longyan oftewel drakenogen) als toetje. Zometeen ga ik lekker nog wat lezen. In de bus heb ik al zowat een half boek uitgelezen want ik had gelukkig een zitplaats. Wel handig met een klarinettas en een pupiter/standaard tas :)
OK, tot zover, doeiiii!